De ce creste cursul de schimb valutar

O mare parte din vina pentru cresterea recenta a cursului de schimb o poarta instabilitatea politica din Romania ultimelor luni.

Deprecierea cursului de schimb s-a accentuat dupa demiterea presedintelui, iar in ultimele saptamani am asistat la o crestere exploziva a acestuia, de aproape 10 bani intr-o singura saptamana, si un curs valutar BNR de referinta de 4.6397 lei/euro in ziua de marti 24 iulie 2012, un maxim istoric pentru moneda europeana.

Daca instabilitatea politica reprezinta un motiv pentru aceasta evolutie, principalele motive ale deprecierii leului sunt legate de fundamentele economiei romanesti. Astfel, asistam de cativa ani la o reducere constanta a intrarilor de capital in economia romaneasca, intrari care in perioada 2005 – 2008 au ajuta leul sa se aprecieze puternic si sa ajunga in anul 2007 la 3 lei/euro.

O mare parte din acele intrari de capital strain a fost reprezentata de credite acordate de bancile mama catre filiale din Romania, care au plasat apoi banii in credite ipotecare sau de nevoi personale. La randul lor aceste credite, acordate uneori fara o analiza corecta a riscului au inflamatpiata imobiliara care inregistra cresteri anuale de aproape 50 de procente.

Un alt motiv al deprecierii monedei nationale este reprezentat de dinamica datoriei publice si a celei externe. In prezent avem iesiri importante de euro, chiar si din partea bancilor, care au redus puternic finantarile pe piata locala.
Datoria externa care a ajuns la 100 miliarde de euro, un nivel dublu fata de 2008 cand era de 50 miliarde de euro, influenteaza platile incontul acestei datorii care au ajuns la 40 de miliarde de euro in 2011. Cererea tot mai mare de euro pentru plata acestor datorii colaborat cu o oferta tot mai redusa de euro, pune presiune pe cursul de schimb valutar.

In plus, imprumuturile de la FMI si Uniunea Europeana ajung la scadenta, existand insa posibilitatea ca acestea sa fie prelungite.
Prin urmare, deprecierea leului are cauze legate de economia romaneasca si de performantele sale, de slaba absorbtie a fondurilor europene, care genereaza an de an un deficit de cont curent. Acest deficit nu mai este acoperit nici de intrarile de capital speculativ sau nu, sau de remiterile tot mai firave ale romanilor aflati la munca in strainatate.

Aceste remiteri sunt in pericol de a scadea tot mai mult, avand in vedere ca principalele tari in care se afla romanii, Italia si Spania sunt lovite de o criza profunda.
Pe langa acestea, sa adaugam si criza continua din zona euro care afecteaza fluxurile de capital si limiteaza exporturile companiilor locale catre zona euro, cel mai important partener comercial.

Niciun comentariu.

Lasa un comentariu