Ce efect are deprecierea leului asupra ratei lunare la creditele in Euro sau Franci elvetieni

Cu un leu din ce in ce mai mic, romanii care au credite in valuta se vad nevoiti sa scoata tot mai multi lei pentru a achita rata lunara

Daca in anii de glorie ai monedei nationale, in 2007 si a2008, cand economia crestea iar preturile la locuinte explodau an de an, euro era cotat sub nivelul de 3.50 lei, in doar cativa ani situatia s-a inversat, economia gafaie iar cursul valutar BNR a depasit pragul de 4.60 lei/euro.

Deprecierea leului din aceasta perioada a depasit astfel 30 de procente, salariile in lei nu au suferit mari modificari, chiar au scazut in termeni reali datorita inflatiei care a atins si 7 procente in acesti ani, pe fondul majorarii TVA-ului, a utilitatilor si a cursului de schimb, care influenteaza mare parte din preturile la servicii.

Astfel, o rata lunara la creditele in euro care necesita acum 4 ani 1000 lei, acum trebuie sa venim de acasa cu cel putin 1300 lei.
O depreciere substantiala a suferit francul elvetian, care a castigat peste 70 de procente, cu toate ca valoarea unui franc este putin mai mica astazi fata de maximul inregistrat anul trecut, atunci cand francul a depasit si 4 lei.

In cazul unui credit nevoi personale cu ipoteca in franci, o rata lunara de 1000 lei, echivalent in franci in 2008 a ajuns la 1700 lei.
Cu un euro aflat la maxime istorice, trebuie sa fim atenti si de unde schimbam lei in euro, diferentele de curs valutar la casele de schimb bancare pot ajunge si la 2 procente, iar la o apreciere de 7 procente doar in acest an a euro, mai adaugam inca 2 procent din vina noastra.
Cel mai bun curs de schimb valutar la cumparare de euro de la banci era in aceste zile de 4.635 lei, iar cel mai prost schimb valutar era de 4.71 lei/euro.

Niciun comentariu.

Lasa un comentariu