Cat de mult conteaza incaltamintea folosita la bicicletele mtb

biciclete mtb

Biciclete mtb

De cele mai multe ori, consideram ca performantele pe care le putem obtine intr-un anumit sport ( fie el practicat la nivel profesionist sau amator) tin in mare masura de  conditia fizica, de antrenament. In situatia suntem atrasi de un sport precum mountain biking, credem ca o foarte mare parte a ecuatiei e cauzata de  biciclete, in sine. Desigur, ambele au un rol extrem de ridicat, de necontestat. Gaseste aici biciclete mtb care sa se potriveasca stilului tau, imbunatatind confortul si performantele  – atat in timpul liber, cat si pentru competitii!

 

Pe langa biciclete si antrenament deci, un deosebit loc este ocupat de  echipament. Acesta, impartit in mai multe articole, poate sa insemne mai mult decat am fi crezut. El ne determina deseori modul in care ne deplasam, confortul, starea de bine, asigurandu-ne si protectia atat de necesara (in cazul accidentelor, a cazaturilor dar si fata de eventuale fortari sau intinderi).  Asadar, care sunt echipamentele pe care trebuie sa le  luam in calcul atunci cand mergem cu bicicleta (in afara mersului prin oras)? Nu vom vorbi acum de importanta tricourilor sau colantilor care sa tina umezeala la distanta, asigurandu-ne de asemenea un plus de aerodinamism, nici de rolul castilor de protectiei sau a ochelarilor. Ci vom mentiona:

 

Rolul unor pantofi potriviti si a unor pedale adecvate

 

In primul rand, trebuie sa amintim ca exista doua tipuri de pedale (ca si clasificare generala), indeosebi in ce inseamna trekking, cross country, ciclism de sosea etc : pedale standard si SPD-uri.  Cel de-al doilea tip, necesita si un tip de incaltaminte adecvat, de care vom vorbi in randurile urmatoare.  Ca si istoric, SPD-uri au fost dezvoltate de Shimano, fiind pasul urmator dupa aparitia pedalelor LOOK si celor clipless – aici insa, mecanismul era pe pedala, nu pe pantof; pentru folosire, riderul calca pe clema pentru a o activa, si rasuceste piciorul in lateral pentru a o dezactiva. SPD-urile sunt disponibile atat pentru biciclete de sosea cat si de tip mtb. Acestea din urma sunt mai robuste, facute sa nu retina noroiul, eliminandu-l mai usor.  De ce sa alegeme acest tip de pedale? Pentru ca ele suporta un mai mare transfer, ducand la o mai buna eficienta – si cand veti apasa, dar si cand veti apasa (cu celalalt picior), pedalele se vor misca. Astfel, efortul va fi considerabil mai mic, in special la urcari (dar nu numai).  Alaturi de pantofii SPD (de care vom vorbi imediat), se obtine o utilizare mai eficienta, chiar si cand umblam, impingand bicicleta, de exemplu (caz des intalnit la traseele de maraton sau cross country).

 

Pantofii de bicicleta MTB (de la producatori precum Shimano, dar nu numai) cu prindere de tip SPD – sunt azi disponibili la preturi accesibili, intr-o varietate de modele si designuri –  unele variante au talpa de carbon; altele se remarca prin prinderea in 3 puncte – 2 cu scai si una cu strap  cu clema. Nu lipsesc sistemele  de absorbtie a socurilor prin tehnologia EVA. Iar daca am mentionat in randurile anterioare necesitatea de a folosi acesti pantofi si la mers, unele variante au crampoane (detasabile), pentru aderenta in nisip si noroi.  Totusi, in oras acest sistem va fi mai dificil de folosit (la inceput) datorita faptului ca in trafic trebuie sa oprim si sa coboram de pe pedale destul de des.

 

Asadar, un punct ce nu trebuie deloc neglijat –  in special daca simtiti ca pedalarea este un aspect in care puteti sa investiti mai mult.  Mai multe detalii despre modelele 2013 de pedale combatibile, cat si de pantofi SPD, sunt disponibile prin oferta de biciclete mtb si accesorii a Hypersport.

Niciun comentariu.

Lasa un comentariu